A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Előadás
Programok / Előadás
(S)IKERTÖRTÉNETEK 5.: Szabó T. Anna és Tóth Krisztina beszélgetése

Vendégek: Szabó T. Anna költő és Tóth Krisztina költő, író
Moderátor Kőrizs Imre költő, szerkesztő (MŰÚT), kritikus
 

Szabó T. Anna József Attila-díjas magyar költő, műfordító.

Erdélyi családi gyökerei szinte predesztinálták, hogy a magyar nyelvvel kell foglalkoznia, hiszen Nagyapja Szabó T. Attila és nagybátyja, Szabó T. Ádám egyaránt nyelvész. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Tagja, majd később néhány félévig tanára az Eötvös József Collegiumnak.

Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W.B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Elnyerte a Soros-, Arany János és Móricz Zsigmond-ösztöndíjat, és megkapta többek között a Déry Tibor-, a József Attila-, a Zelk Zoltán-díjat.

Költészetét nehezen lehetne besorolni bármilyen konkrét stílusirányzatba. Talán úgy lehetne leírni, hogy a klasszikus és a modern líra határán egyensúlyoz: néhol egy kicsit a Nyugatos-Újholdas hagyományokat élteti tovább, de verseiben a témák, a motívumok és a szöveghasználat már egyértelműen 21. századi.

 

Tóth Krisztina magyar költő, író, műfordító, üvegművész

A középiskolai években kezdett el publikálni, 1985-ben megnyerte vers kategóriában a Sárvári Diákírók és Diákköltők pályázatát, aztán csatlakozott ahhoz az irodalmi műhelyhez, amelynek többek között Kemény István és Vörös István is tagjai voltak.

Érettségi után egy évig a Nemzeti Múzeumban dolgozott gyakornokként, majd felvételizett az ELTE Bölcsészettudományi Karára.

Első kötete az Őszi kabátlobogás, 1989-ben jelent meg és rögtön Radnóti Miklós emlékéremmel díjazták.

1990-ben tanulmányait megszakítva Párizsba ment, ahol alkalmi munkákból élt. Egy év múlva Tempus-ösztöndíjat szerzett, majd további egy évet maradt a francia fővárosban. Az ösztöndíj ideje alatt francia költőket fordított és személyes ismeretséget kötött francia költőkkel. Alain Bosquet, Lionel Ray és Pierre Oster segítette őt tanácsaival. 1992-ben hazatért, befejezte az egyetemet és tanári diplomát szerzett.

Díjak egész sorának boldog tulajdonosa, egyebek mellett átvehette a Radnóti, a József Attila-, az Illyés Gyula-, a Márai Sándor-díjat.

Műveit így jellemzik a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján: A szerző szövegei a hétköznapokban észrevétlen, de mindenkire érvényes léthelyzetekre való ráismerés katarzisát, vagy annak a katarzissal felérő hiányát nyújtják az olvasóknak. Az életműben a huszadik és huszonegyedik századi magyar és európai irodalmi tradíciók egyszerre vannak jelen. Tóth Krisztina művei beleillenek abba az epimodernnek nevezhető irányzatba, amely nem csupán ellentétnek, de egy felső nézőpontból ugyanazon folyamat részeinek is látja a modern és posztmodern egymást váltó szakaszait.

A programsorozat 6 alkalmas.

Jegyinformáció:
Kultúra Erzsébet utalványt és kártyát, Edenred Ajándék- és Bevásárló kártyát, Edenred Kultúra és Sport kártyát, Szép Kártyát (Szabadidő MKB Bank, Szabadidő K&H Bank, Szabadidő OTP Bank), Széchenyi Pihenőkártya (MKB Bank), MKK Ajándékutalványt, MKK Ajándékutalvány Bónuszt és bankkártyát elfogadunk. Jegyek kaphatók: Miskolci Kulturális Központ központi jegyirodájában Rákóczi u. 2. Tel.: 46/508-844, 30/846-3009), az InterTicket országos jegyirodai hálózatában, a www.muhamiskolc.hu-n, valamint a JEGY.HU-n.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2022-05-18 16:00:00 2022-05-18 17:30:00 Europe/Budapest Szabó T. Anna és Tóth Krisztina beszélgetése Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
2022. május 18. szerda
18:00 - 19:30
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 1500 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Előadás
(S)IKERTÖRTÉETEK 6.: Nádas Péter és Szűcs Attila beszélgetése
2022. június 15. szerda, 18:00
Jegyár: 1500 Ft
Jegyvásárlás
Előadás
Pál Feri atya előadása: A magánytól az összetartozásig
2022. szeptember 05. hétfő, 19:00
Jegyár: 3200 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
TISZTA FORRÁSBÓL
2022. május 23. hétfő, 18:00
Jegyár: 1000 Ft
Jegyvásárlás