A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Koncert
Programok / Koncert
Sárik Péter Trió: X Bartók

„Jazz és Bartók” a klasszikus és a jazz-zene rajongóinak

Előadók: Sárik Péter – zongora, Fonay Tibor – bőgő, Gálfi Attila – dob

A Sárik Péter Trió a mai magyar jazzélet egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb zenekara. A saját szerzemények mellett bátran kalandoznak a zenei műfajok között, gyakran játszanak klasszikus zenei átiratokat. Az együttes névadó vezetője úgy fogalmaz: „Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai jazzre, mint Bartók. A jazz és Bartók ezért tökéletes párosítás: a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják, és végtelen teret adnak az improvizációnak.”

 „Bartók maga a jazz!”

Sárik Péter az új időkről és a korlátok lebontásáról

Sárik Péter jazz-zongoraművész – de számos műfajban kalandozott egyedül és jelenlegi együttesével, a nevét viselő trióval is. A klasszikusok közül sem Bartók az egyetlen, akinek zenéjét áthangszerelve, improvizációkkal gazdagítva feldolgozták, ám az operafesztiválra természetesen ezzel a programmal érkeznek.

Zenei források között

Ahogyan a klasszikus zene számára inspirációs forrást jelentett a 20. század elején elterjedt és Európába is gyorsan betörő amerikai, alapvetően szórakoztató zenei irányzat, úgy a jazz is ihletet merített a nagy zeneszerzők művészetéből. A valós hatások tekintetében olyan zeneszerzőket kell megemlítenünk, mint Igor Sztravinszkij, Dmitrij Sosztakovics, Paul Hindemith, Arthur Honegger, Claude Debussy, Maurice Ravel vagy Bartók Béla. Bartók a jazzben alapvetően az „afro-amerikai folklór értékes megnyilvánulását” kereste. 1927–28-as amerikai turnéja során Chicagóban már hallott jazzt fekete muzsikusoktól, de sajnálkozva írta, hogy „azok is kottából játszottak”. Valószínűleg big bandet hallhatott. Persze még Magyarországon is találkozott a műfaj néhány kiváló képviselőjével, a Chocolate Kiddies nevű együttessel, a szimfonikus jazz-el Paul Whiteman és zenekara révén, de fellépett Budapesten Jack Hylton és big bandje is. A jazzes elemeket tartalmazó szórakoztató zene, tánczene hidegen hagyta, de az igazi, folklórban gyökerező jazz kifejezetten felvillanyozta Bartókot. A Kassai Naplónak a következőket nyilatkozta: „A jazz nagyon érdekes zene. Ritmusa, kompozíciója, mint minden népi zenének, nagyon érdekes, viszont engem nagyon zavar banális harmonizálása, a hangszerek furcsasága. Nem hiszem, hogy nagyobb hatása lenne a modern zenére, mint a múlt században a cigány muzsikának Brahmsra és Lisztre.” Ebből is kiderül az, hogy Bartókot a jazzben is a „tiszta forrás” érdekli. Később, 1941-ben, amikor Pittsburgh-ben játszotta II. zongoraversenyét, arról számolt be, hogy szereti az amerikai swinget és gyűjti a swinglemezeket. A swinghatás egyik legfontosabb példája pedig talán épp a Benny Goodman felkérésére született Kontrasztok, amelynek elején – Szigeti József beszámolója szerint – ihlető forrásul használta Ravel hegedűre és zongorára komponált Szonátájának Blues tételét.

Jegyinformáció:
Jegyek kaphatók: az InterTicket országos JEGYPONT-hálózatában, a JEGY.HU weboldalon, valamint személyesen a Miskolci Nemzeti Színház jegyirodájában válthatók (telefonon és e-mail-ben is). MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZ JEGYIRODA H-3525 Miskolc, Széchenyi u. 23. Telefon: (+36 46) 516 735, (+36 46) 516 736 Fax: (+36 46) 516 734 E-mail: jegyiroda@mnsz.hu Nyitva: H–P 10–18 óráig, valamint az előadások kezdete előtt egy órával, az előadás kezdetéig.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2019-06-17 18:00:00 2019-06-17 19:30:00 Europe/Budapest X Bartók Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
2019. június 17. hétfő
20:00 - 21:30
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 2000 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Koncert
30Y: Resti
2019. szeptember 27. péntek, 19:00
Jegyár: 3500 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
Wojciech Waleczek: European Piano Recital 2019.
2019. szeptember 30. hétfő, 19:00
Jegyár: 2900 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
ByeAlex - Cselló és zongora
2019. október 12. szombat, 19:00
Jegyár: 3500 Ft - 3900 Ft
Jegyvásárlás