A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Kiállítás
Programok / Kiállítás
Rácz Noémi: Ilustrator ante portas c. kiállítás

Kiállításmegnyitó: 2019. április 25. csütörtök 17:00

Köszöntőt mond: Papp Ferenc - kulturális főtanácsos

A kiállítást megnyitja: Hubka Beáta - biokémikus

Közreműködők: Viola Barbara – fuvolaművész, Kulcsár István - gitárművész

A kiállítás megtekinthető: 2019. május 9-ig, minden nap 14:00-22:00

Rácz Noémi meseillusztrációs alkotásai a felnőtteket is megszólítják

Rácz Noémi minden gyermek vagy fiatal álomtanára lehet. 2018-ban pedagógiai tevékenységéért a Szlovákia tanára elnevezésű rangos versenyen az első 10 helyezett közé választották (ahol végül közönségdíjjal jutalmazták), majd ugyanabban az évben Európa szakképző tanárai közül a legjobb 2 helyezett közé került a Bécsben megrendezett Európai Szakképzési Hét keretében.

A pozsonyi Comenius Egyetem Pedagógiai Tanszékén megszerzett mesteri diploma után a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola szabad grafika és könyvillusztráció szakán folytatta tanulmányait Dušan Kállay professzor művészi irányítása alatt. Tanulmányai során ösztöndíjat nyert a londoni Thames Valley University, majd Lengyelországban, a poznańi Academia Sztuk Pienknych intézményekben. Több mint harminc, itthon és külföldön kiadott gyermekkönyv illusztrációinak szerzője. Illusztrációs munkásságáért különféle jelentős kitüntetéseket kapott, mint pl. Szlovákia legszebb könyve (elismerő oklevél, 1998), a Pasztell Biennálé Koh-i-noir-díja (Esztergom, Magyarország, 2002), 2015 őszének legszebb és legjobb gyermekkönyve (Oscar Wilde: A boldog herceg, Verbarium kiadó, Szlovákia). 2002-től művészeti szaktantárgyak pedagógusaként tevékenykedik a Kassai Iparművészeti Középiskolában, ahol többek között az innovatív digitális festészet - koncept art szak egyik alapítótagja. Az Aranyceruza, a Grafikai párbaj, a Varázskulcs és egyéb kreatív versenyek kiötlője.

„A kiállításon Rácz Noémi olyan alkotóként mutatkozik be, aki minden érzelmét, fontos pedagógiai tapasztalatát, valamint a gyermekekre és a képzőművészetre irányuló érdeklődését az értelemmel és tartalommal teli illusztrációkba ülteti át. Rugalmas alkotó, aki képes létrehozni precíz, kézzel festett, miniatűr, hagyományos akvarelltechnikával készült festményeket, ugyanakkor modern, az alakzatok játékaként felfogott digitális festményt is, mindezt pedig a művészi nézőpontjának megőrzésével teszi,” jegyzi meg róla Zuzana Uhrinová Hegyesyová, a kiállítás kurátora.

A klasszikus grafikai technikával (linómetszet) készült művek is rendkívül értékesek, amelyek ugyan a gyermeki világra valóban komoly művészetként hatnak, de különösségük és másságuk által képesek megszólítani ezt a világot. A látogató a művek között a batikolás és a grafika ötvözésével készült absztrahált illusztrációkat is találhat.

„Illusztrációi játékosak, költőien álomszerűek, ugyanakkor viccesek is, bár vannak köztük komolyak, filozofáló jellegűek, elmélyültek, vagy frissek és innovatívak. Olyanok, mint Noémi maga. A gyermekek világában semmi nem lehet nagyszerűbb annál, mint ha egy olyan emberrel találkozhatnak, akit azzal a meggyőződéssel követhetnek, hogy felemeli és gazdagabbá teszi őket, ugyanakkor az alkotó megengedi, hogy viszont gazdagítsák őt is,” teszi hozzá a kurátor.

A kiállítás részeként az óvodák és az alapiskolák alsó tagozatai számára tárlatvezetői programokat is tartanak, amelyek keretében a gyerekek élvezhetik a felolvasást a Soplík Lolík vagy a Hanka a Adam c. könyvekből, beszélgethetnek Rácz Noémivel, de akár a képzőművész munkái által inspirált mesefigurákat is rajzolhatnak, stb.

Jegyinformáció:
INGYENES
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2019-04-25 15:00:00 2019-05-09 20:00:00 Europe/Budapest Ilustrator ante portas c. kiállítás Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
Facebook esemény
2019. április 25. csütörtök
17:00 - 22:00
Helyszín: Galéria
Jegyár: INGYENES
Hasonló programok
Összes
Gyermek
Halász Judit: Játsszunk együtt!
2020. augusztus 22. szombat, 10:00
Jegyár: 2800 Ft
Jegyvásárlás
Előadás
Pál Feri atya: A lelkierő fejlesztése – Éltető spiritualitás
2020. szeptember 07. hétfő, 19:00
Jegyár: 2800 Ft
Jegyvásárlás
Színház
Kőhalmi Zoltán önálló estje
2020. szeptember 23. szerda, 18:00
Jegyár: 3900 Ft
Jegyvásárlás