A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Kiállítás
Programok / Kiállítás
"MAGYAR VAGYOK...HATÁRTALANUL"

A Komlóstetői Református Általános Iskola szeretettel meghívja Önt a „Magyar vagyok... Határtalanul” című rajzpályázat díjátadójára, és a képeiből készült kiállítás megnyitójára.

A kiállítást megnyitja: Borkuti László Imre Közművelődési és turisztikai tanácsnok 

A kiállítás megtekinthető: 2021. június 2 - 30-ig., minden nap 14:00 és 22:00 között.

„Magyar vagyok…Határtalanul” A rajzpályázat története

E rajzpályázat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére több mint 20 évvel ezelőtt indult az akkori 40. Sz. Általános Iskolában Juhász Dénesné ötlete nyomán, Horváthné Tóth Ildikó igazgatónő támogatásával. Évről évre a március 15-i ünnepségek kísérője volt a rajzverseny és az azt követő színvonalas kiállítás. Témájában kapcsolódik a korabeli magyar történelem helyszíneihez, eseményeihez, az akkor élt híres magyar emberekhez, népművészetünkhöz.

A 40. Sz. Általános Iskola megszűnése után Juhász Dénesné átkerült a Győri kapui Általános Iskolába, ide vitte magával a pályázat ötletét is, és évről évre vállalta annak megrendezését.

A 2012/2013-as tanévtől a Komlóstetői Általános Iskola pedagógusa lett, vele együtt a rajzverseny és a kiállítás is jött, fenntartóváltást követően (Tiszáninneni Református Egyházkerület) a 2020/2021-es tanévtől az immár Komlóstetői Református Általános Iskola folytatja a hagyományt.

A „Magyar vagyok… Határtalanul” című rajzversenyt miskolci, regionális és határon túli iskoláknak hirdetjük meg. Alkotói pályázatunkon három korosztályban (alsó, felső tagozat és középiskola) versenghetnek meg a gyerekek, szabadon választott technikával, emlékezve a magyar történelem kiemelkedő eseményeire, az 1848/49-es szabadságharcra, és mindenre, ami csak a magyar néphez köthető (népi motívumok, mesék, hungaricumok…).

A beérkezett rajzokból a szakmai zsűri elbírálása nyomán évente színvonalas kiállítást rendezünk a miskolci Művészetek Házában, felajánlva tárlatunkat, illetve az ahhoz kapcsolódó díjátadást és műsort városunk tavaszi nemzeti ünnepének részeként. Kiállításunk már nyolcadik éve a Miskolc városi március 15-i ünnepségsorozat nyitórendezvénye.

A 2020-as év mindannyiunk életében változást hozott és nyomot hagyott… A koronavírus járvány következtében előállt helyzetben a tavalyi évben megszerveztük a kiállítást, mindent előkészítettünk, és a megnyitót már nem tudtuk megtartani, a díjakat sem tudtuk átadni. Bíztunk abban, hogy talán a 2021-es év sikeresebb lesz. Januárban félve bár, de meghirdettük ismét pályázatunkat... A március 15-i ünnep köré tervezett kiállítás azonban az idén is halasztásra került. Nagyon örültünk, amikor felcsillant a remény, hogy –bár nem a megszokott nemztei ünnepen-, de mégis lehetőség lesz a kiállítás és a díjátadó megrendezésére a Művészetek Házában.

Bár az alkotások a márciusi forradalom kapcsán születnek, témájukat tekintve azonban értékük az év bármely szakában kiemelkedő jelentőségű. Az idén szeretnénk jutalmazni a tavalyi díjazottakat is. Kiállításunk tematikáját tekintve az elmúlt két év alkotásaiból áll.

2020-ban 425 pályamű érkezett, ebből 59 határainkon kívülről (szlovákiai, romániai és szerbiai iskolából). 46 alkotást díjazott a szakmai zsűri (11 külhoni, 39 miskolci és Miskolc környéki gyermeket), 200 rajz került kiállításra. 2021-ben 233 alkotás érkezett, ebből 15 határainkon kívülről. A 59 kiállított rajzból 11 pályaművet díjazott a szakmai zsűri. Az elmúlt két év alkotásaiból több mint 110 kerül kiállításra: a tavalyi és idei díjazottak.

A rendezvényeket KIZÁRÓLAG védettségi igazolvánnyal rendelkező és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek látogathatják, melyet a védettségi igazolvány bemutatásával, illetve tizennyolcadik életévét be nem töltött személy esetén életkorát személyazonosító igazolványával, útlevelével, vezetői engedélyével vagy diákigazolványával igazolhatja.

2021. május 23-ától a 16–18 éves korosztály védettségi igazolvánnyal, koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül is látogathatja rendezvényeinket.

A védettség igazolására kizárólag a védettségi igazolvány (plasztikkártya) vagy az EESZT telefonos applikációja fogadható el, oltási igazolás, PCR teszt, stb. nem.

Jegyinformáció:
INGYENES
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2021-06-02 12:00:00 2019-03-31 20:00:00 Europe/Budapest "MAGYAR VAGYOK...HATÁRTALANUL" Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
Facebook esemény
2021. június 02. szerda
14:00 - 22:00
Helyszín: Galéria
Jegyár: INGYENES
Hasonló programok
Összes
Kiállítás
HORVÁTH János festőművész és KOSZTICS László fafaragó szobrászművész: „Nem adhatok mást, csak mi lényegem"
2021. november 04. csütörtök, 16:30
INGYENES
Koncert
Liszt Ferenc Kamarazenekar
2021. október 26. kedd, 19:00
Jegyár: 11900 Ft - 25900 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
Bereczki Zoltán koncert
2021. október 28. csütörtök, 19:00
Jegyár: 6200 Ft - 7900 Ft
Jegyvásárlás