A MŰHA a Miskolc Csoport tagja
Hírek /
A magyar kultúra napja - Wass Albert örökségéről
2019. január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezésekévről évre alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A központi, városi ünnepségen idén Rékasi Károly budapesti színművész Wass Albert: Szerelmem, Erdély című önálló előadóestjét láthatta a miskolci közönség, a Művészetek Házában. A műsor anyagát - Wass Albert levelei, versei, írásai alapján - Koltay Gábor állította össze, Tóth Zoltán zenei szerkesztő közreműködésével. Az előadás a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekezett bemutatni.

A „cselekmény” az 50-es évek elején Amerikában kezdődött. Fő gondolati ívét az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek montázsa adta. Az egyik nő Wass Albert felesége, és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva volt, akitől az író 1952 tavaszán Amerikából elvált, és még ugyanabban az évben házasságot kötött Elizabeth McClainnel. A harmadik nő – feltehetően Wass Albert életének legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebb Éltető Marianne volt, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólított. Wass Albert életében mindhárom asszonyt elveszítette, ő maga kilencvenéves korában, 1998-ban hunyt el.

A Szeleczky Zitához írott leveleiből az derül ki, hogy a maga korában rendkívül ismert, és az emigrációban is népszerű színésznő nagy népszerűsítője volt Wass Albert verseinek. A megidézett levélrészleteket a műsorban az író ismert versei és a különböző prózai műveiből vett idézetek egészítették ki. Az előadóest eszköztára további tartalmi és szcenikai elemekkel is kiegészült, szerepet kapott benne a háttérvetítés, és az elhangzott szövegek hangulatához illő, zenei aláfestés is.

 

(Forrás: MINAP)

Vissza a többi hírhez