Koncert
Programok / Koncert
TŰZVARÁZS BÉRLET VII.

MŰSOR:
Debussy: Pelléas és Mélisande – koncertszerű előadás

VEZÉNYEL: Fabrice Bollon

Tűzvarázs sorozatunk záró hangversenyén koncertszerű operaelőadással tisztelgünk a száz esztendeje elhunyt Claude Debussy életműve előtt.

A XIX. század utolsó harmadával a francia irodalom és képzőművészet nagy korszaka nyílott meg. Szimbolisták és impresszionisták hoztak magukkal új érzésvilágot, színeket Európa kulturális vérkeringésébe, ám a zeneművészet berkeiből még jó ideig hiányzott a hasonló mérvű, látványos kitavaszodás. E folyamatot Debussy lassan bontakozó művészete indította el a századvégen. Alkotói önmagára találásának legfontosabb fejleményei közé tartoztak évtizednyi munkálatai azon az operán, amely a francia zene történetének is mérföldköve lett. Debussy előzőleg már hosszabb ideje vágyott olyan szövegkönyvre, amely szakít a romantikus ideálokkal és pózokkal, s amelynek szereplői így nem vitatkoznak és tárgyalnak immár, hanem elszenvedik sorsukat: az életet és a halált – ahogyan ő maga kifejtette. Olyan zenedrámai stílusra törekedett, melyben a beszélt szó felmondja a szolgálatot, hiszen a zene éppen a szóval kimondhatatlan dolgok kifejezésére való – ismét csak saját szavait idézve. Ezt a librettó-alapot kapta meg a belga költő Maurice Maeterlinck Pelléas és Mélisande című drámájától. Önvallomása szerint operájával a szépség törvényét igyekezett követni, zenéje a természet és a képzelet titokzatos kapcsolatait keresi. A darab különleges, „debussys” érzékenységéhez tartozik, hogy alkotója távolságtartás nélkül, együtt sír vagy örül a sorsukat elszenvedő szereplőkkel. S ahogyan a komponista hosszan és kitartóan küzdött az anyaggal, nem vezetett egyenes út a népszerűségig sem: az 1902. évi bemutató után csak lépésenként barátkozott meg Párizs közönsége az újszerű művészettel. Kulcsszerepe volt ebben a szakmabeliek kitartó, kicsiny csapatának, beleértve M. Ravelt és körét is, akik speciális szót gyártottak akkor: a pelléer („pelléálni”) annyit tett, mint egymással vállvetve, kitartóan ünnepelni Debussy operáját az esti előadáson.

A tavalyi Bartók Plusz Operafesztivál nagy sikerű Prokofjev-produkciója után most a modern francia zene egyik alapművét dirigálja el Miskolcon Fabrice Bollon párizsi karmester.

Jegyinformáció:
Jegyek és bérletek kaphatóak a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2. Telefon: +36 46 508 844), az Interticket országos jegyirodai hálózatban, valamint online a www.mso.hu-n és a www.jegy.hu-n.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2018-05-14 17:00:00 2018-05-14 19:00:00 Europe/Budapest TŰZVARÁZS BÉRLET VII. Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
2018. május 14. hétfő
19:00 - 21:00
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 2000 Ft - 2500 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Koncert
HANGFORRÁS BÉRLET 3.
2019. január 17. csütörtök, 19:00
Jegyár: 2000 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
Kiscsillag: Dalok párban... Vendég: Földes Eszter
2019. január 18. péntek, 19:00
Jegyár: 3500 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
Reményi Ede Kamarazenekar: Vivaldi koncert
2019. február 03. vasárnap, 17:00
Jegyár: 1000 Ft
Jegyvásárlás