Koncert
Programok / Koncert
TŰZVARÁZS BÉRLET IV.

Műsor: 

Hidas Frigyes: Oboaverseny

Anton Bruckner: V. (B-dúr) szimfónia

Vezényel: 

Rossen Milanov

Közreműködők: 

Oboa: Bartók Tamás

Tágas felületei, monumentális építkezésmódja és fennkölt kisugárzása kapcsán nemegyszer hasonlították már templomhoz Anton Bruckner (1824‒1896) zenéjét. Az osztrák szerző V. szimfóniájának előadása az évad talán legnagyobb szabású vállalkozásának ígérkezik a Miskolci Szimfonikus Zenekar bérletes programsorozatában. Kivételes tartalmi dimenziójú remekmű, melynek dramaturgiai íve a legbátortalanabbtól a legfennköltebbig vezet el. S azt akár egyetlen lelki folyamatként is értelmezhetjük: a lélek éjszakájától elindulva, majd a rézfúvós zárókorál emelkedettségéig ‒ mint belső fölragyogásig ‒ megérkezve az út végpontján. Hit, elmélyültség és spirituális erő együttesen van jelen a csodálatos darab hangjaiban; a bruckneri világhoz emellett az osztrák tájélmény ‒ a vidék derűje, a falu-idill és a természet misztériuma ‒ is szervesen hozzá tartozik. Egészében véve az V. szimfónia zenéjével szintézist hívott életre a komponista, későromantikus nyelvezet, klasszikus gyökerű szonáta-formakultúra és újrafelfedezett barokk hagyomány ötvözeteként.

Párhuzamok és ellentétek kettős elve mentén Hidas Frigyes ‒ ahogy jellemezni szokták: „az utolsó magyar romantikus zeneszerző” ‒ Oboaversenye (1951) csendül föl a hangverseny megelőző félidejében. S amiként Bruckner is tette lenyűgöző szimfóniájában, Hidas ugyanúgy beolvasztott késő barokk ‒ illetve a XX. századi zenében addigra teret nyert neobarokk ‒ zenei elemeket népszerű tónusú versenyművének taktusaiba. A hagyományos (gyors‒lassú‒gyors) elrendezésű három tétel azonkívül magyar népies pillanatokat is jócskán tartogat: hangjaiban így régi korok stíluselemei és Kodály Zoltán-i vívmányok hatásai egyesülnek. Szólistaként a miskolci kötődésű, jelenleg Portugáliában élő Bartók Tamás oboaművészt hallhatjuk, s az est dirigenseként első alkalommal látogat el városunkba a világjáró bolgár karmester Rossen Milanov.

Jegyinformáció:
Jegyek és bérletek kaphatóak a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2. Telefon: +36 46 508 844), az Interticket országos jegyirodai hálózatban, valamint online a www.mso.hu-n és a www.jegy.hu-n.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2019-02-11 18:00:00 2019-02-11 20:00:00 Europe/Budapest TŰZVARÁZS BÉRLET IV. Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
2019. február 11. hétfő
19:00 - 21:00
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 2000 Ft - 2500 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Koncert
MÜHA GasztroPLACC
2019. július 05. péntek, 18:00
INGYENES
Koncert
MÜHA GasztroPLACC
2019. július 12. péntek, 18:00
INGYENES
Koncert
MÜHA GasztroPLACC
2019. július 19. péntek, 18:00
INGYENES