Hírek /
Jó hangulat, jó társaság, finom ételek: ilyen volt a második GasztroPLACC!
2018. július 14.

Van igény a minőségi gasztronómiára és a minőségi szórakozásra Miskolcon – fogalmazott Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ  Nonprofit Kft. ügyvezetője, a második GasztroPLACCon. Mint mondta, nemcsak az a harminc pluszos korosztály mutatta meg magát a gasztronómiai programon, akikre ők számítottak, hanem a kicsiktől a nagyokig minden korcsoport képviseltette magát a MŰHA terén.

– Sokkal szélesebb réteget sikerült megszólítanunk, mint amire számítottunk – emelte ki, majd hozzátette: jóval többen vannak most, mint a múlt héten, úgyhogy kijelenthetjük, lassan ki fogjuk nőni a teret. Az ügyvezető azt is elmondta, már most 20 székkel és 5 könyöklővel többet hoztak ki a térre, mint a múlt héten.

Novák Irén azt is elárulta portálunknak, készülnek egy augusztusi ráadásra: 3-án az Avalon Ristorante és a zip’s brewhouse fogja birtokba venni a MŰHA előtti teret, így nem egy boros, hanem egy sörös rendezvény lesz majd.

Hétről-hétre más-más miskolci éttermek mutatkoznak be a PLACCon. Július második péntekjén a Végállomás Bistorant, a Rossita Kisvendéglő és a Desszertem Cukrászműhely kínálta finomabbnál-finomabb ételkülönlegességeit a kígyózó sorokban várakozó vendégeknek.

A Rossita Kisvendéglő házi ciabattát készített faszenes grillen, ropogós köményes malaccsászárt tárkonyos almakompóttal, rukkola salátával és sült hagymával. – Ez az étel nem szerepel ugyan az étlapon, de lehet, hogy a hétvégén meg fogjuk kóstoltatni a vendégekkel is – mondta Simkó Attila, a Rossita Kisvendéglő tulajdonosa, majd hozzátette: ők már 20 éve tevékenykednek a városban, de ha egy kicsit új oldalukról tudnak megmutatkozni, az mindenképp jót tesz nekik, és erre tökéletesen alkalmas ez a rendezvény.

A Végállomás Bistorant egy smokerben készült mangalica javát szolgált fel, tarját és lapockát vegyesen. – A smoker azt jelenti – részletezte Vargáné Bodnár Henriett, a Végállomás Bistorant és a Desszertem üzletvezetője –, hogy meleg füstöléssel, hosszú időn keresztül készítjük el a húst. Ehhez füstöltünk zöldségeket is, és ezt tettük be egy házi készítésű pitába, amit fatüzelésű kemencében sütöttünk – mondta, majd hozzátette: a nyár ízei vannak a pitában is, és a húsban is. A Desszertem pedig egy sósmogyoró mousse-szal készült, amit sárgabarackkal és egy pici currys crumble-lel, vajas tésztával, ehető virágokkal tálalt.

Van, aki már az első GasztroPLACCon is kint volt. Szilágyi Ildikó úgy fogalmazott, nagyon jó rendezvénynek, kezdeményezésnek tartja ezt. – Szükséges, hogy találkozzanak a miskolciak, hogy megismerjék a különböző vendéglátóhelyek kínálatát, hogy egyáltalán képet kapjanak arról, hogy mi van a városban – hangsúlyozta, majd hozzátette: szerinte lenne rá igény, ha ne csak egy hónapon keresztül legyen ez a Gasztro Placc, hanem többször és rendszeresen. Csak szét kell nézni, már most sokkal többen vannak, mint a múlt héten. Végezetül azt is elárulta, a hétvégén elutazik és csak azért nem indult el már pénteken, mert a péntek a GasztroPLACCé.

Virágné Balázs Tímea épp a Végállomás pitáját fogyasztotta, amikor portálunknak nyilatkozott. Ő most jött ide először, de nagyon tetszik neki ez a rendezvény, nagyon hangulatos. – Jó a hangulat, jó a társaság, finomak az ételek, mi kell még? – mondta mosolyogva. Véleménye szerint, mindennek meg van a maga helye, az ilyen nyárestéken kifejezetten szereti a street food jelleget, ezt a hangulatot.

– Fantasztikus, hogy van, hova összejönni a miskolciaknak – ezt már Pukker Istvánnémondta. – Itt a belváros szívében van minden, amire szükségünk lehet. Mint fogalmazott, nagyon tetszik neki ez a szabadban étkezés, a Pikniken is voltak a férjével. – Kimozdulunk mindig, ha valami van a városban: „Kezdjetek el élni” – ez a jelszavunk a barátainkkal, így minden rendezvényre kijövünk – magyarázta, majd kiemelte: már most várják a további fejleményeket, és a következő kezdeményezéseket. Egy kis ízelítőt kaphat az ember ezáltal a miskolci életből.

A finom ételek mellé finom bor is társult ezeken a júliusi péntekeken. Sándor Zsolt Organikus Pincészete mellett ezúttal Basilicus szőlőbirtok is megjelent. Kanczler András, a Basilicus résztulajdonosa elmondta, száraz borokat (furmint-hárs cuvée, száraz muskotály), illetve a Tarcal bort hozták el Miskolcra, amit kilenc pincészet adott össze 2016-ban.

– Hoztunk még kövérszőlőből készült bort késői szüretként, a sárga muskotályt késői szüretként, és van egy nagyon érdekes kövérszőlőből készült négyputtonyos aszúnk - mondta. A vincellértől azt is megtudtuk, a Furmint Februáron már többször is megfordultak, és Sándor Zsolthoz hasonlóan ők is bio-módszerrel állítják elő a szőlőjüket. Bort is így készítenek belőle. – Olyan adottságokkal rendelkezik ez az északi régió, a Felső-Magyarország (Bükk, Mátra, Tokaj, Eger), amelyet meg kell mutatni – húzta alá. – Hál’ Istennek a borfogyasztók kezdenek visszaszokni és most már nemcsak sört, hanem bort is fogyasztanak – tette hozzá.

Sándor Zsolt LOU LEE bora a PLACCon debütált. – A harmadik gyermekemről, a kislányomról kapta a nevét, így agy kicsit csajosra lett hangolva a címke is. Finom, könnyed, púderes vonal figyelhető meg, de maga a bor ettől jóval több – mondta. Mint megtudtuk, két olyan birtokbort is hozott: az egyik a SzanfranSZIKSZÓ 2017, a másik a CsakASzínÉBeNrOSé. – Olyan bort szeretnék megmutatni a miskolci közönségnek, ami helyi alapanyagból van, és hűen tükrözi a miskolci, a környékbeli jelleget.

 

Forrás: MINAP

 

Vissza a többi hírhez