Hírek /
Irodalmi időutazás a szerelem jegyében
2018. március 29.

Nyáry Krisztián ugyanezen címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak, amit a szakmai elismerések mellett az olvasóközönség nem szűnő érdeklődése és szeretete is bizonyít. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres-hírhedt szerelmi történeteinek részleteire irányítja a figyelmet. A különleges párkapcsolati történeteket kiváló színművészek tolmácsolásában – Nagy-Kálózy Eszter, Gryllus Dorka, Rudolf Péter és Simon Kornél – megzenésített versekkel, élő zenei kísérettel, vetítéssel egybekötve láthatja a közönség. A házigazda maga a szerző. A szépirodalmi szövegek és a Kaláka népszerű zenéi az érzelmek titokzatos világába kalauzolnak bennünket.

"Sosem hittem volna, hogy van ilyen. Kinevettem, aki azt írta, jöhet az életben olyan pillanat, amikor egy másodperc töredékére megáll a forgásban a világ, s hirtelen megváltozik minden - velem ez történt. Csak álltam, néztem rá; minden sejtem azt mondta, én erre az emberre vártam egész életemen át. (…) Miatta hárítottam el a házassági ajánlatokat, én ennek az ismeretlennek a kedvéért születtem." - emlékezett vissza Szabó Magda, Szobotka Tiborral való első találkozására. Ilyen és hasonló érdekességek derülnek ki a színpadon.

Ezen az estén írók és költők intim szférájába nyerhetünk betekintést, merthogy ők is szerettek teljes szívvel, néha gyűlölettel, síron túl is. Kicsinyes bosszúhadjáratok, abszurd jelenetek, szerelmi sokszögek. Nyílt titkok, rejtegetett anekdoták, amelyekből kiderül, hogy az irodalom nagyjai is szerethető, hús-vér emberek voltak.

Vissza a többi hírhez