Koncert
Programok / Koncert
HANGFORRÁS BÉRLET 1.

MŰSOR: 
Gioacchino Rossini: Tell Vilmos – nyitány
Liszt Ferenc: Tasso – szimfonikus költemény
Gioacchino Rossini: Stabat Mater

VEZÉNYEL: Antal Mátyás

KÖZREMŰKÖDŐK: 
Szoprán: Horti Lilla
Mezzo: Schöck Atala
Tenor: Horváth István
Basszus: Kovács István

Közreműködik a Nyíregyházi Cantemus Kórus, művészeti vezető: Szabó Soma
Másfélszáz esztendeje hunyt el Gioacchino Rossini, a Verdi előtti olasz opera egyik nagymestere. Habár muzsikusi világhírnevét ténylegesen mint operakomponista szerezte, s korának legünnepeltebb olasz zeneszerzőjeként közel negyven darabbal gazdagította a műfajt, a mindössze 37 esztendősen megírt Tell Vilmossal (1829) végérvényesen búcsút mondott a színpad világának. De szerencsére magának a komponálásnak nem ‒ olyan remekművekkel ajándékozva meg a zeneirodalmat élete hátralevő évtizedei során, mint a Stabat Mater. S habár az áriákon elvitathatatlanul érezhető még az egykori operaszerző Rossini keze nyoma, a kórustételek ‒ a régi egyházi polifónia hagyományainak szellemében ‒ szigorúbb, ellenpontos szerkesztésűek.

Rossini művei között Liszt Ferenc olasz vonatkozású alkotása, a Tasso című szimfonikus költemény hangzik föl. Művészlét és művészet örök kérdései, szenvedés és fölmagasztosulás kettősségének tépődő gondolatisága hatja át a liszti szimfonikus költemény-sorozat egyik korai darabját. Első, 1849. évi verziójában még megnyitóul készült Johann Wolfgang Goethe Tasso című drámájához: a Weimarban élő írófejedelem születésének centenáriumát ünnepelték a hercegi udvarban, amelynek fényéhez saját zenéjével is hozzájárult az akkor ott élő muzsikusgéniusz. Pár esztendő múltán a Tasso átdolgozott formája már az akkori idők legmodernebb hangszeres műfajelnevezését kapta, s válhatott így hamarosan az egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménnyé. Alcímet is viselt immár: a Lamento e Trionfo (Gyász és Diadal) jellegzetesen liszti gondolati tartalmú kettősségként nyert megfogalmazást. A darab széles ívű olasz alaptémájába pedig félrehallhatatlanul magyar hangok is vegyültek. Hangforrás bérletünk nyitó estjét Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője dirigálja; a szólisták mellett az együttes partnere lesz az oly nagyszerű Nyíregyházi Cantemus Kórus is.

Jegyinformáció:
Jegyek és bérletek kaphatóak a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában (3525 Miskolc, Rákóczi utca 2. Telefon: +36 46 508 844), az Interticket országos jegyirodai hálózatban, valamint online a www.mso.hu-n és a www.jegy.hu-n.
Parkolási információ:
A Művészetek Háza vendégei részére az Európa téri mélygarázsban van lehetőség a parkolásra. A mélygarázs megközelíthető az Uitz Béla utca felől, mely 24 órában üzemel. Díjszabás: 260 Ft / óra
Elmentem a naptáramba 2018-10-18 17:00:00 2018-10-18 19:00:00 Europe/Budapest HANGFORRÁS BÉRLET 1. Miskolc, Rákóczi utca 2. info@muhamiskolc.hu
2018. október 18. csütörtök
19:00 - 21:00
Helyszín: Hangversenyterem
Jegyár: 2000 Ft
Jegyvásárlás
Hasonló programok
Összes
Koncert
Kaláka 50 - Hét határon át
2019. március 27. szerda, 19:00
Jegyár: 3200 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
TŰZVARÁZS BÉRLET VI.
2019. április 01. hétfő, 19:00
Jegyár: 2000 Ft - 2500 Ft
Jegyvásárlás
Koncert
Beatles vs Rolling Stones
2019. április 06. szombat, 19:00
Jegyár: 4900 Ft
Jegyvásárlás